Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@19:41:49 GMT

نگاهی به بازار ارز افغانستان و نوسانات آن

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۳۸۱۵۹۵

نگاهی به بازار ارز افغانستان و نوسانات آن

کابل - ایرنا - «افغانی» واحد پول کشور افغانستان در ماههای اخیر به نسبت 10 سال گذشته به شکل بی سابقه ای دچار نوسان در ارزش شده و چند بار در برابر ارزهای خارجی پایه افت کرده و در یک شیب ملایم از هر دلار 45 افغانی در سال 1387 طی ماه های گذشته بین 71 تا نزدیک 73افغانی رسید.

بانک مرکزی افغانستان که روزانه نرخ ارزها طی اطلاعیه ای خبری می کند برای امروز سه شنبه ارزش هر دلار آمریکا را برابر با 72.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

92 افغانی اعلام کرد و و قیمت فروش ریال ایران را به ازای هر 10 هزار ریال ایران که اینجا همان هزار تومان رایج است به نرخ 10.2 افغانی تعیین کرده است .
البته در افغانستان نیز مانند اغلب کشورهای این منطقه نرخ غیر رسمی نیز برای ارز وجود دارد و اتحادیه صرافان کابل معروف به «سرای شهزاده» که در آن اسعار خارجی عمده خرید و فروش می شود، امروز نرخ دلار را 72.85 افغانی و هر هزار تومان ایران را 8.80 افغانی معامله کرده است.
در بین متغیر های کلان اقتصادی، تعیین کننده نرخ ارز در میزان صادرات و واردات و به تبع آن تنظیم و تعدیل تراز تجاری و تراز پرداخت ها و همچنین اثرگذاری آن بر میزان تولید و اشتغال، سطح عمومی قیمت ها (تورم) و در مجموع پیامدهای گسترده این مهم بر عملکرد اقتصادی کشور در ابعاد مختلف، سیاست گذاری صحیح ارزی و مدیریت موثر نرخ ارز از اهمیت و جایگاه ویژه ای در حفظ ثبات اقتصادی کشور برخوردار است .
بر همین اساس، مدیریت نرخ ارز همواره یکی از چالش های اساسی و مهم برای دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی است و مطالعات نشان می دهد که نرخ های باثبات ارز از طریق حفظ ارزش پول ملی و ایجاد ثبات در بازار، باعث سرعت بخشیدن به رشد اقتصادی می شود و هرگونه عدم توجه به مدیریت صحیح این متغیر کلیدی، می تواند مسائل و مشکلات متعددی را برای هر کشوری در ابعاد گوناگون ایجاد نماید.
البته درافغانستان به خاطر آن که بیش از 50 درصد از بودجه 5 میلیارد دلاری سالانه از محل کمک های نقدی دولت های خارجی تامین می شود و حجم نقدینگی پایان است و دولت در عمل بخش زیادی از بودجه های عمرانی خود را نمی تواند هزینه کند و تنها چرخه اقتصادی پویا درآن اقتصاد جنگ و امور مربوط به آن است ، بازار مالی شکل خاصی دارد و متغیر های موثر بر این بازار بسیار محدود است.
کارشناسانی مانند « داود مهدیان» عضو هیات مدیره آرین بانک افغانستان معتقد هستند که امکان مدیریت نوسانات ارز منوط به برخورد علمی بر اساس منطق اقتصادی حاکم بر نظام پولی است و مدیریت بر اساس این رویکرد بازخوردهای منطقی خواهد داشت .
او می گوید نمونه افغانستان را جالب خوانده و می گوید در کشوری مثل افغانستان که سال ها درگیر جنگ داخلی است و تقریبا تمام زیرساخت های آن در طول این جنگ ها تخریب شده و بخش عمده ای از بودجه آن، حتی در مقطع کنونی، وابسته به کمک های خارجی است و در کشوری که فساد اداری، عدلی و قضایی بیداد می کند و از ثبات سیاسی، امنیتی و اقتصادی لازم برخوردار نیست، چگونه نرخ برابری دلار به افغانی در طول 13 سال گذشته از 45 افغانی در سال 84 تنها با حدود 55 درصد افزایش به 69.10 افغانی در پایان سال 96 رسیده است.
او این امکان را برخواسته از برخورد بر اساس منطق اقتصاد نه سیاست می داند و ادامه می دهد که در هر کشوری سیاست پولی جز مهم سیاست اقتصادی است که در یک اقتصاد سالم از سوی بانک مرکزی کشورها برای مدیریت عرضه پول ، نرخ سود بانکی و در نهایت تورم که به نحوی به ثبات ارزش پول ارتباط دارد، گرفته می شود.
برای رسیدن به این اهداف، بانک های مرکزی سیاست های متفاوتی را به کار می گیرند که عرضه ارزهای مهم خارجی به بازار، یکی از آنها است.
در افغانستان که صادرات بسیاراندک مواجه است و از طرف دیگر هیچ تولیدی داخلی که باعث وارد شدن ارزش در این کشور شود، وجود ندارد و ارزش پول افغانی وابسته به تزریق پول خارجی در بازار است ، طی سال های گذشته بانک مرکزی این کشور هرهفته حدود 40 میلیون دلار به بازار تزریق و در مقابل ، پول افغانی را جمع آوری می کند تا ارزش افغانی را ثابت نگهدارد.
اما این که بانک مرکزی افغانستان این مقدار دلار را برای حفظ ارزش پول افغانی از کجا تهیه می کند، روشن است که این کشور 50 درصد از بودجه ملی خود را نیز از محل کمک های خارجی بدست می آورد و پول که در بازار تزریق می شود نیز از محل همین کمک هاست.
اگر در رسیدن این کمک های خارجی تأخیری صورت می گیرد و دلار به موقع در بازارعرضه نمی شود، شاهد سقوط ارزش افغانی در برابر دلار می شویم و برعکس.
در یک اقتصاد سالم، ارز خارجی مبنا که بطور مثال در افغانستان دلار آمریکا است، از طریق مازاد میزان تجارت صادرات در برابر واردات مقایسه می شود که در افغانستان این میزان تجارت همواره با کسری مواجه است.
در حال حاضر نهادهای مربوط به صادرات در افغانستان حدود 500 میلیون دلار صادرات را اعلام می کنند که در مقابل بیش از 3 میلیارد دلار واردات دارند.
و دیگر این که پول و ارز کسب شده از صادرات وارد کشورها می شود و در افغانستان قضیه برعکس است تنها راهی که وجود دارد همان تزریق دلار است که از محل کمک های خارجی وارد افغانستان می شود و ارزها معمولا له خاز نا امنی در داخل به خارج می روند .
«احمد حسین حسنی» یکی از صرافان سرای شهزاده کابل به ایرنا در باره نوسانات ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی گفت که بالا و پایین آمدن قیمت جهانی دلار مانند سایر کشورها بر افغانی نیز اثر گذار است و از طرف دیگر توزیع دلار توسط بانک مرکزی در این بازار نیز باعث نوسانات ارزش پول افغانی می شود.
وی گفت که به جز این دو شاخص چیزی دیگری را نمی شناسد که در تعیین نوسانات ارز در افغانستان اثر گذار باشد.
اما سقوط ارزش ریال ایران در برابر دلار و افغانی نگرانی دیگری در افغانستان بوجود آورده است، صفحات اجتماعی افغانستان طی روزهای گذشته مرتب از سقوط ارزش ریال ایران در برابر دلار امریکا می نویسند و از اثرات منفی آن بر درآمد کارگران افغان در جمهوری اسلامی ایران سخن می گویند.
این نگرانی ها را می توان برای افغان ها منطقی دانست زیرا حدود 3 میلیون مهاجر افغان در ایران هستند و هر کدام خانواده ای در افغانستان دارند که مخارج زندگی آنها وصل به درآمد آن مهاجر است و وقتی قدرت خرید پول کارگرکم می شود قدرت خرید خانواده او نیز در افغانستان تنگ می شود.
«سعادت غزنی» مشاور امور دینی و فرهنگی معاون دوم رئیس جمهوری افغانستان روز سه شنبه در صفحه اجتماعی خود نوشت که سقوط ارزش هر هزار تومان به زیر 10 افغانی پیامد ناگواری بر اقتصاد خانواده های افغانستان دارد.
وی افزود: میلیون ها افغانستانی که در ایران مشغول کار هستند معیشت خانواده های خود را در افغانستان نیز برعهده دارند که این سقوط اثر منفی بر زندگی خانواده ها در این کشور نیز خواهد گذاشت.
البته برخی شایعات نیز در فضای مجازی منتشر شد که قیمت برابری دلار در بازار مالی افغانستان نسبت به دلار در بازار تهران کمتر است و مدعی انتقال دلار از افغانستان به ایران بودند و بعضی نیز عکس این را می گفتند.
واقعیت آن است که با توجه به همسایگی ایران وافغانستان ، مبادلات تجاری و ترددهای پرحجم اتباع افغان به ایران و بیکار در افغانستان اشتغال مهاجران در ایران به طور معمول نرخ برابری دلار در ایران و افغانستان بسیار نسبت به هم نزدیک به طوری که ارزش انتقال حواله یا چمدانی را ندارد البته شاید در تبادل پالت های دلار سودی وجود داشته باشد که این نوع مبادله بیرون از کشش بازار است.
آساق*291*1104*1663

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد ارز افغانستان سقوط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۸۱۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این افراد بازنده بزرگ بورس هستند

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، بورس امروز هم بر مدار نزول قرار داشت و همه شاخص‌های بازار سهام با بازده منفی روبرو شدند.
جدال خریداران و فروشندگان سهام در تالار شیشه‌ای، با پیروزی خریداران پیش رفت تا روند فرسایشی بازار در پنجمین روز معاملاتی هفته نیز ادامه یابد.
قامت سرخ نقشه بازار در کنار قرارگیری ارزش معاملات در سطوح زیر سه هزار میلیارد تومانی، حکایت دلسری عمیق از بازار را روایت می‌کند.
به عبارت دیگر، روند معاملات به‌وضوح نشان می‌دهد رمقی برای خریداران و فروشندگان باقی نمانده است. در شرایط فعلی بازار نیازمند پمپاژ اخبار مثبت و تحول رویکرد اتخاذشده در قبال بخش تولید و صنایع است.
دلار حواله تنها دلخوشی بورسی‌ها
حمید دستجردی، کارشناس بازار سرمایه، گفت: این روزها سرمایه‌گذاران چشم‌انتظار بازگشت شاخص و شکسته شدن مقاومت آن بودند ولی چنین اتفاقی رخ نداد.
این کارشناس بازار سهام ادامه داد: تداوم رشد قیمت دلار حواله در مرکز مبادله از جمله معدود دلخوشی‌های این روزهای سهامداران است.
گرچه رفتار قیمت‌های روی تابلو معاملات در این هفته نشان داد بازار به این روند توجه زیادی ندارد.
وی افزود: بازار و اهالی آن چشم‌انتظار تحول بنیادین رویکرد نهادها در قبال تولید و شرکت‌های تولیدی هستند. برخی از این اتفاقات در اختیار بورسی‌ها نیست و به سیاست‌های دولت و بانک مرکزی وابسته است.
دستجردی تاکید کرد: تصمیماتی از قبیل اصلاح سیاست‌های ارزی دولت و کاهش گپ میان دلار نیما و دلار آزاد، سیاست اتخاذی بانک مرکزی در قبال نرخ بهره و سیاست‌های پولی در این زمره قرار می‌گیرند.
این کارشناس بورس تصریح کرد: برخی از تصمیمات نیز مستقیماً با نرخ‌گذاری صنایع و شرکت‌ها مرتبط است؛ در این بخش نیز بازار نیازمند اصلاح و بهبود تصمیم‌گیری‌هاست.
بورس همچنان سرخپوش
در معاملات روز چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، شاخص کل بورس ۱۲ هزار و ۳۳۰ واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح ۲ میلیون و ۲۱۹ هزار و ۹۲ واحد رسید. بازدهی این شاخص منفی ۵۵ صدم درصد بوده است.
شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش ۳ هزار و ۳۹۷ واحدی در رقم ۷۳۷ هزار و ۹۴۴ واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز مفی ۴۶ صدم درصد بوده است.
شاخص کل فرابورس با افت ۱۳۷ واحدی به رقم ۲۴ هزار و ۸۱۹ واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش ۷۶۵ واحد به سطح ۱۳۴ هزار و ۸۸۴ واحد رسید.
تداوم خروج پول حقیقی از بازار سرمایه
روز چهارشنبه برای هشتمین روز متوالی خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و ۵۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
امروز نماد فکمند (گسترش قطعه سازی کمند) ، کیسون (شرکت کیسون) و ثامان (سامان گستر اصفهان‌) بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند.
در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای توسن (توسعه سامانه نرم افزاری نگین) ، خاهن (آهنگری تراکتورسازی ایران‌) و ثفارس (توسه و عمران فارس) ، تعلق داشت.
افزایش ارزش معاملات خرد بازار سهام
امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۱۱ هزار و ۴۸۹ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۵ هزار و ۹۷ میلیارد تومان بود که ۴۴ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد.
ارزش معاملات خرد نیز با افزایش ۲ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۳ هزار و ۵۰۹ میلیارد تومان رسید.
افت ۱۶ درصدی ارزش صف‌های خرید بورس
در پایان معاملات امروز، تعداد نمادهای مثبت ۱۷۱ نماد و تعداد نمادهای منفی ۶۲۷ نماد بوده است. یعنی حدود ۷۹ درصد نمادها قرمز بودند.
در معاملات چهارشنبه، ۴۹ نماد صف خرید داشتند و ۳۹ نماد با صف فروش مواجه بودند.
مجموع ارزش صف‌های خرید با افت ۱۶ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۹۶ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با کاهش ۵۵ درصدی به ۱۳۱ میلیارد تومان رسید.

کد خبر 850532 برچسب‌ها شاخص کل بورس خبر مهم بورس تهران بورس - فرا بورس

دیگر خبرها

  • این افراد بازنده بزرگ بورس هستند
  • مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار ارز تمدید شد
  • مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار تمدید شد
  • تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار ارز
  • رئال نه، منچستریونایتد باارزش‌ترین باشگاه دنیا است
  • باارزش‌ترین باشگاه‌های فوتبال دنیا؛ منچستریونایتد در صدر
  • ببینید | گلایه آیت الله هاشمی از بی ارزش شدن پولی ملی/ افغانی‌ها و عراقی‌ها ما را مسخره می کنند
  • چرا لاماری ایما هیبرید (HEV) ارزش خرید دارد؟
  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود